Geenfinancieeladvies

Slik jij een multivitamine of een ander voedingssupplement? Of vind je het zonde van je geld? Dit is waarom je al dan niet geld aan voedingssupplementen zou moeten besteden:

We eten te weinig groenten en fruit

We kennen allemaal de slogan van het Voedingscentrum: 250 gram groenten en 200 gram fruit. Toch houden we ons niet aan dat advies. In 2016 at de gemiddelde Nederlander bijvoorbeeld 130 gram groenten en dezelfde hoeveelheid fruit per dag.

Van alle Nederlandse krijgt slechts 15 procent voldoende groenten en fruit binnen. De overige 85 procent loopt belangrijke vitamines en mineralen mis. Denk aan vitamine A en C en mineralen als magnesium, kalium en ijzer.

We hebben onvoldoende goede jodiumbronnen

We zouden ook te weinig jodiumbronnen eten. Dit mineraal wordt toegevoegd aan brood, maar in een slecht opneembare vorm. Naar schatting hebben zes miljoen Nederlanders een tekort aan dit mineraal.

Ons voedsel bevat minder voedingsstoffen

De afgelopen tientallen jaren is de voedingswaarde van ons voedsel schrikbarend afgenomen. Niet alleen doordat we veel meer geraffineerde producten eten, zoals witbrood en witte pasta.

Door moderne productiemethoden bevatten veel verse voedingsmiddelen nog maar een fractie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die ze vroeger konden leveren.

Zo bevat broccoli nu nog geen 30 procent van de hoeveelheid calcium die de groente in 1985 bevatte. De hoeveelheid vitamine C in appels is in diezelfde periode met 60 procent afgenomen en bij aardbeien is dit zelfs 87 procent.

We krijgen te weinig zonlicht op onze huid

Doordat we steeds meer binnen zijn en zonnecrème gebruiken, krijgen we te weinig zonlicht op onze huid om voldoende vitamine D aan te maken. Dat geldt dus niet alleen voor mensen met een getinte huid of met huidbedekkende kleding.

Ons lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig

Ons lichaam is hard aan het werk om zich te ontdoen van alle ongezonde stoffen die we via de lucht, onze voeding en ons drinkwater binnenkrijgen. Daar heeft ons lijf extra voedingstoffen voor nodig.

Heb je, zoals veel mensen, last van chronische klachten? Dan verbruikt je lichaam ook meer voedingsstoffen om deze klachten het hoofd te bieden. Hetzelfde geldt voor stress en medicijnen.

We nemen voedingsstoffen onvoldoende op

Veel mensen hebben tegenwoordig last van hun darmen, waardoor ze voedingsstoffen niet goed opnemen. Hierdoor kan een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan.

Veel voedingssupplementen zijn belastend voor je lijf

Voedingssupplementen kunnen helpen het tekort aan voedingsstoffen op te heffen. Toch zijn veel van deze producten juist belastend voor je lijf. Bijvoorbeeld supplementen met kunstmatige vitamines of met mineralen die slecht opneembaar zijn.

Kunstmatige vitamine B6 wordt zelfs in verband gebracht met neurologische klachten. Dat is dus zeker een supplement om te vermijden. De natuurlijke vorm, P-5-P, heeft dat probleem niet. Let daar dus op als je supplementen wil aanschaffen.

Voedingssupplementen zijn geen vervanging van voedsel

Voedingssupplementen zijn niet bedoeld om voedsel te vervangen. Ze vormen een aanvulling op een gezond eetpatroon. Datgene wat je niet uit voeding kunt halen, kun je aanvullen met een supplement.

Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine D en voor mensen die veganistisch of vegetarisch eten. In dat laatste geval is het vooral belangrijk om de inname van vitamine B12 en ijzer in de gaten te houden.

Wat betekent dit voor jou?

Als je te weinig groenten en fruit eet of onvoldoende goede jodiumbronnen tot je beschikking hebt, is het allereerst belangrijk dat je kijkt of je je eetpatroon kunt aanpassen.

Eet je weinig of geen dierlijke producten, heb je last van stress, slik je medicijnen of heb je chronische klachten? Dan kan het een goed idee zijn om een voedingssupplement aan te schaffen. Kies in dat geval een supplement dat je lichaam niet belast en dat goed opneembare voedingsstoffen bevat.

Ga niet op eigen houtje supplementen slikken, maar vraag advies van een deskundige. Dat kan een orthomoleculair arts zijn, maar sommige supplementenmerken hebben een orthomoleculair deskundige in dienst bij wie je terecht kan met vragen over het gebruik.

Als je last hebt van je darmen en daardoor voedingsstoffen niet goed opneemt, is het zaak om eerst de gezondheid van je darmen te verbeteren. Hierbij kan eveneens een voedingssupplement behulpzaam zijn. In dit geval gaat het om gunstige darmbacteriën oftewel probiotica. In dit artikel vind je de beste merken, zodat je zeker weet dat je je geld goed besteedt.

Bronnen

RIVM (z.D.). Voedingsmiddelen. Wat eet Nederland?

Troesch, B. et al. (2012). Dietary surveys indicate vitamin intakes below recommendations are common in representative Western countries. The British journal of nutrition, 108(4), 692-8.

Vrolijk, M. F. et al. (2017). The vitamin B6 paradox: Supplementation with high concentrations of pyridoxine leads to decreased vitamin B6 function. Toxicology in vitro, 44, 206-212.