Geenfinancieeladvies

Als je ook maar een beetje interesse hebt in crypto, dan is het je zonder twijfel opgevallen dat het goed gaat op de koers van Bitcoin. Tot nu toe is 2024 meer dan een prima jaar voor de digitale valuta. Daardoor werden analisten, investeerders en het bredere publiek opnieuw verrast door de potentie én volatiliteit van de Bitcoin.

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor het feit dat het goed gaat met de munt. Zo is investeren in Bitcoin alsmaar toegankelijker aan het worden, waardoor er meer mensen zijn die beginnen met beleggen. In dit artikel vertellen we meer over waarom 2024 een knaller van een jaar voor de Bitcoin is en wat het nieuwe record daarmee te maken heeft.

Hogere waarde op de koers van Bitcoin door Bitcoin-ETF’s

Met een nieuw record van ver boven de 70.000 dollar kunnen we gerust stellen dat de Bitcoin meerdere experts en analisten heeft verrast. Hoewel het niet onbekend is dat de Bitcoin ontzettend volatiel is en hoewel er zeker voor het begin van 2024 een stijging was verwacht, hadden maar weinig mensen in de cryptowereld gedacht dat deze records al zo vroeg gehaald zouden worden. Deze opvallende stijging heeft te maken met verschillende gebeurtenissen. Een van de belangrijkste gebeurtenissen is de goedkeuring van de Bitcoin-ETF’s op de Amerikaanse markt. Maandenlang werd er gediscussieerd of deze ETF geaccepteerd moest worden of niet.

Aan het begin van dit jaar was dat eindelijk zo ver: de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) keurde het goed dat de Bitcoin als een ETF verhandeld mocht worden. Dat betekent dat je als belegger geen Bitcoin hoeft aan te schaffen om er in te investeren, maar dat je mag speculeren op de koers van de cryptomunt. Deze verandering zorgde voor een flinke boost in de waarde van de Bitcoin, omdat de mogelijkheden veel groter zijn. Investeren in Bitcoin zonder Bitcoin te hoeven kopen is immers veel toegankelijker voor een groot publiek. Dat bleek: na de goedkeuring is het aantal mensen met een investering in Bitcoin, al dan niet een ETF, flink gestegen en dat is wat we op de Bitcoin koers zagen gebeuren.

Nog een stijging verwacht door de halving van de Bitcoin

Het nadeel van investeren in Bitcoin is dat je als belegger nooit weet wanneer het feest voorbij is. De Bitcoin is ontzettend volatiel en dat is te merken aan de koers van Bitcoin. Het ene moment is de digitale munt veel waard, terwijl het een minuut later ineens flink kan zakken. Daarom kunnen we ook geen exacte voorspelling voor de rest van het jaar doen. Maar: met een bizar goede start van 2024 zijn de verwachtingen alsnog hoog gespannen. Wel moet je weten dat na een stijging vaak een daling komt; kijken we naar soortgelijke gebeurtenissen in het verleden. Daarbij is er nog een gebeurtenis waar je rekening mee moet houden: de Bitcoin halving die weer in april plaatsvindt.

Tijdens dit event, dat eenmaal in de vier jaar plaatsvindt, wordt de beloning van miners gehalveerd. Dat betekent dat er uiteindelijk minder aanbod is, waardoor de waarde van de Bitcoin weer zal stijgen. Deze halving is nu al een paar keer geweest en uit die keren bleek dat de munt vlak voor de halving flink daalde om vervolgens meer waard te worden. Dat is dus zeker iets waar je rekening mee moet houden, wil je nog investeren in de cryptomunt. Wat de rest van 2024 gaat doen, is nog even afwachten. Veel experts hopen wel dat de koers weer wat rustiger wordt. Hoe te gek het ook is dat er weer een nieuw record is gehaald, brengt het ook altijd onzekerheid en nieuwe investeerders met zich mee. We moeten het dus even afwachten.

Hoe zit het met de andere cryptomunten in 2024?

Wat tot slot goed is om te weten, is dat er nog veel meer cryptomunten zijn naast de Bitcoin. Natuurlijk is de Bitcoin hartstikke interessant, omdat het daar ooit allemaal mee begon. Het is toch aan te raden om je beleggingsportefeuille zo veel mogelijk te diversifiëren. Kijk daarom ook eens naar andere cryptomunten, zoals Solana (SOL). Voor Solana wordt er ook veel verwacht dit jaar. De munt is eveneens in maart flink gestegen (net als de Bitcoin) en analisten verwachten dat deze stijging nog even door zal gaan met een koers van € 230 in december 2024. Andere munten die je in de gaten moet houden zijn onder andere:

  • Ether van Ethereum die na een stijging tot € 2.663 in juli 2024 nog verder zal stijgen naar € 6.586 (volgens experts).
  • Decentraland: een munt die nog onbekend is, maar zeker interessant is. Naar verwachting zal de munt in juli € 0,43 waard zijn en in december op net iets meer dan € 1,00 uitkomen.
  • Polygon is tot slot een altcoin waar veel van wordt verwacht. Momenteel is de munt € 0,93 waard en experts verwachten dat dit op zal lopen naar € 2,20 in december.