Geenfinancieeladvies

Wil je een onbezorgde oude dag? Dan is een goed pensioen natuurlijk wel prettig. Naast een AOW, kan een aanvullend pensioen er namelijk voor zorgen dat je de dingen kunt blijven doen die leuk of broodnodig zijn. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit een belangrijk onderwerp is om serieus over na te denken en ook over te praten. Ook wanneer je aan het begin van je carrière staat, is het zaak een plan te maken voor wanneer je straks stopt met werken. Hoe eerder je namelijk begint, des te groter de impact op lange termijn. Omdat niet iedereen weet hoe ze voor een goed pensioen kunnen zorgen en er vaak vanuit gaan dat alles wel via de werkgever wordt geregeld, hebben wij een aantal tips voor je.

Begin op tijd

Tijd is je kostbaarste bezit. Je kunt je dus wel voorstellen dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen of beleggen. Stel dat je 25 bent en je belegt iedere maand keurig honderd euro in een beleggingsfonds, dan zal het rendement door het effect van rente op rente natuurlijk in de jaren die volgen veel sneller stijgen, dan wanneer je op je 40e begint. Vooral wanneer je voortijdig met pensioen zou willen, is dit wel iets om serieus over na te denken. Het verschil van 5 jaar eerder of later beleggen, kan op de lange termijn een verschil zijn van enkele tienduizenden euro’s op je uiteindelijke rendement.

Hoeveel pensioen bouw je via je werkgever op?

Bij de meeste werkgevers ‘spaar’ je automatisch voor je pensioen. Vaak is dit een bepaald percentage van je bruto salaris, wat vervolgens door je werkgever wordt aangevuld. Belangrijk is dus wel dat je ook weet hoeveel je opbouwt, zodat je ook weet of dit voldoende is ja of nee. Zo kan het zijn dat je een vast bedrag afdraagt, maar dit in de jaren die volgen niet meegroeit met het salaris. Het gat wat er dan ontstaat tussen je salaris en uiteindelijk AOW en pensioen kunnen dan voor flink wat problemen zorgen. Door zelf te kiezen voor Evi pensioen beleggen weet je precies wat er ongeveer nodig zal zijn om het streefbedrag te behalen. Uiteraard is en blijft beleggen een bepaalde mate van risico, maar kunnen de experts van Evi van Lanschot je hier prima in ondersteunen en adviseren.

Zorg dat je weet wat je nodig hebt

Uiteraard weet niemand hoe de toekomst eruitziet wanneer je met pensioen gaat. Wat we wel weten, is wat we straks niet meer hebben en wel nodig hebben om onszelf te kunnen voorzien van hetgeen wat we nodig hebben. Stel dat je een auto van de zaak hebt, dan dient deze ingeleverd te worden, de bijtelling valt dan weg, maar misschien heb je wel een auto nodig. Ons advies is daarom dus ook om je inkomsten in kaart te brengen die je verwacht nadat je met pensioen gaat en daarbij ook de kosten. Op het moment dat hier een flink gat tussen zit, dan weet je wat je te doen staat om ervoor te zorgen dat je voor een aanvullend pensioen spaart.