Geenfinancieeladvies

In de jaren tachtig van vorige eeuw begonnen de eerste e-sports toernooien. Alhoewel de term toentertijd nog niet bekend was. Het ging met name om arcade spellen zoals Space Invaders waarvoor spelers zich konden inschrijven bij de gamehallen. Tijdens het introduceren van online streamplatforms werd e-sports steeds bekender. De games zijn niet alleen beter en sneller geworden, maar ook kunnen geïnteresseerden er op een eenvoudige manier naar kijken en reageren bij de comments. Gamen werd opeens een publieksactiviteit. Dit leidt uiteraard, zoals bij alle reguliere sporten, tot een toename van het prijzengeld dat je tijdens deze evenementen kan verdienen. Indien je niet goed in gamen bent kun je ook een gokje wagen bij een online casino zoals Big Bass Bonanza.

Op wat voor manier verdient een e-sporter zijn geld?

Qua verdienmodellen verschilt de e-sport nog niet eens heel anders dan andere sporten. Zo kan er geld worden verdiend met de verkoop van kaarten, door sponsoren aan te trekken voor promotie en vaak leggen spelontwikkelaars ook een bedrag bij. Van al dit geld wordt een gedeelte gebruikt om het evenement op te zetten en de rest komt terecht in de prijzenpot. Soms neemt de prijzenpot extreme vormen aan met miljoenen euro’s, dat is tegenwoordig helemaal niet meer raar. Dit geld moet bij veel toernooien wel verdeeld worden over het team. Denk bijvoorbeeld aan Mobile Online Battle Arena’s waar spellen gespeeld worden in teams van vijf.

Wie zijn de beste verdiende gamers in de wereld?

Op dit moment zijn de best verdienende gamers de Jordanees Amer Al-Barkawi, de Deen Johan Sundstein en de Duitser Kuro Takhasomi. Alle drie verdienen ze zo rond de vier miljoen euro per jaar. Voor een leek zijn dit soort bedragen niet normaal, maar e-sporters moeten ontzettend veel doen om dit soort bedragen te kunnen winnen. Zo moeten er tactieken worden uitgewerkt en getraind worden met medespelers. Om competitief klaar te zijn voor een groot gametoernooi ben je al snel acht uur per dag bezig. En je hebt natuurlijk nooit de garantie dat je een toernooi wint.

Hoeveel je als e-sporter kunt winnen is afhankelijk van het toernooi

Net zoals bij andere sporten is het bedrag dat een e-sporter kan verdienen afhankelijk van de discipline waar de speler goed in is. Zo verdient bijvoorbeeld een professionele korfballer veel minder dan een professionele voetballer omdat voetbal veel populairder is en veel meer sponsoren en investeerders aantrekt. In deze termen is de Mobile Online Battle Arena de meest populaire e-sport waar je het meeste geld mee kunt verdienen. Zo is het heel goed mogelijk dat teams tientallen miljoenen dollars kunnen verdienen.

Andere e-sport games waar je leuk mee kunt verdienen

Een ander game genre wat redelijk populair is tegenwoordig is de First Person Shooter. De naam zegt al genoeg als je niet bekend bent met dit soort games. Bij dit game genre proberen teams zich elkaar zo snel mogelijk af te schieten en hebben ze de keuze uit een groot aanbod van diverse vuurwapens. Een voorwaarde van de discipline om veel prijzengeld te verdienen is de sensatie en spanning voor het publiek.

E-sports betekent meer dan alleen gamen

Het is zo dat je met e-sport toernooien spelen redelijk wat geld kan winnen, maar het is veel meer dan alleen dat. Als speler kun je bekendheid en roem opbouwen en daardoor zijn sommige e-sport spelers in staat om nog meer geld te verdienen. Zo kunnen ze geld verdienen met het verbinden van hun naam aan merchandise activiteiten, affiliate marketing gebruiken waarbij ze reclame maken voor het spel dat ze aan het spelen zijn en demonstraties geven op grote toernooien.

Geen e-sporter, maar toch met e-sports geld verdienen?

Ben je een liefhebber van games, maar ben je geen e-sporter, dan kun je alsnog geld verdienen. Er is namelijk een levendige handel met het afsluiten van weddenschappen op game toernooien. Daar kan je tegenwoordig enorm veel geld mee verdienen. Vaak zijn deze gamers bekend met de teams en hebben precieze kansberekeningen van wie het sterkste team is. Een andere manier om geld te verdienen is om een testgamer te worden. Spelontwikkelaars voegen constant nieuwe content toe aan hun games en deze content moet worden getest op fouten. Dit testen kan dus gedaan worden door de gewone gamer. Veel testgamers plaatsen deze speelsessies op YouTube en daar kunnen ook miljoenen mee worden verdiend.