Geenfinancieeladvies

In de beleggingswereld zijn er veel verschillende opties, zoals cryptocurrencies, NFT’s en grondstoffen. Hoewel deze soms veel winst kunnen opleveren, zijn ze ook risicovol. Voor beleggers die liever voor zekerheid gaan, is investeren in edelmetalen zoals goud, zilver en platina een veiligere, meer traditionele optie. De goud en zilver prijs stijgen over de jaren heen alleen maar en dat maakt het een goede hedge tegen inflatie. Laten we  eens kijken waarom beleggen in edelmetalen een slimme keuze kan zijn.

Waarom beleggen in edelmetalen?

Edelmetalen zoals goud, zilver en platina zijn door de eeuwen heen waardevol gebleven en blijven aantrekkelijk. Mensen en bedrijven gebruiken deze metalen vaak voor het maken van sieraden omdat ze niet roesten of oxideren zoals bijvoorbeeld ijzer dat doet wanneer het in contact komt met zuurstof en water. Edelmetalen behouden hun glans en kwaliteit in verschillende omstandigheden. Deze eigenschappen maken ze niet alleen geschikt voor sieraden, maar ook waardevol als investeringen.

Bescherming tegen inflatie en je vermogen

Een reden om in edelmetalen te investeren, is hun vermogen om je te beschermen tegen inflatie. Tegenwoordig zijn onze “fiat” valuta’s niet meer gekoppeld aan goud. Dit betekent dat centrale banken vrijuit geld kunnen bijdrukken en zoals we weten (en zien in bijvoorbeeld de US) kan de waarde van de valuta hierdoor verminderen. Hierdoor komt er meer geld in omloop dat vaak niet gedekt is door fysieke reserves. Als gevolg hiervan kan de waarde van de euro, dollar of andere valuta dalen en daarom kiezen beleggers vaak voor edelmetalen. Edelmetalen behouden hun waarde, zelfs als er inflatie is.

Stabiliteit en gewoon een veilige belegging

Edelmetalen staan erom bekend stabiel te zijn. Terwijl aandelen en andere investeringen vaak schommelen in waarde en de markt soms erg onvoorspelbaar is, behouden edelmetalen doorgaans hun waarde over een langere tijd. Dit maakt ze aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en bescherming, vooral als de economie onzeker is of als we in een crisis zitten. In zulke tijden fungeren edelmetalen vaak als een veilige plek waar beleggers hun vermogen kunnen behouden.

Verschillende manieren om te beleggen in edelmetalen

Je kunt op verschillende manieren beleggen in edelmetalen.  Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om daadwerkelijk fysieke edelmetalen, zoals goudstaven of zilveren munten, aan te kopen. Je hebt dan iets tastbaars, maar je moet wel goed nadenken over waar en hoe je ze veilig bewaart. Een alternatief is beleggen in Exchange Traded Funds (ETF’s). Dit is een handige optie is om deel te nemen aan prijsschommelingen van edelmetalen zonder dat je ze fysiek in handen hebt. Dit kan aantrekkelijk zijn als je je aankopen niet ergens fysiek wilt opslaan. Daarnaast kun je investeren in aandelen van mijnbouwbedrijven die betrokken zijn bij de winning van edelmetalen, maar deze investeringen zijn niet direct verbonden met de prijzen van edelmetalen en kunnen beïnvloed worden door andere factoren.