Geenfinancieeladvies

ICT is een belangrijk onderdeel van onze wereld, er zijn zoveel bedrijven die tegenwoordig werken met complexe technologische systemen, dat er wel genoeg mensen voor moeten zijn die hier ook een beetje verstand van hebben. Het is van veel mensen een droom om een baan binnen de ICT te bemachtigen, maar wat moet je weten als je binnen de ICT wilt gaan werken? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten wanneer je binnen de ICT gaan werken wilt.

Welke functies zijn er binnen de ICT?

Allereerst is het goed om te bekijken wat de verschillende functies zijn die je binnen de ICT kan beoefenen. Je zult een hoop ICT vacatures vinden als je online gaat kijken, bijvoorbeeld van een softwareontwikkelaar. Dit beroep is namelijk één van de meest gezochte beroep binnen de ICT. Iedereen wilt natuurlijk steeds maar meer dingen ontwikkelen zoals apps en bedrijfssoftware. Ook heb je cybersecurityspecialisten, dit zijn professionals op het gebied van online veiligheid. Ze kunnen helpen met het beschermen van al je gegevens. Ook netwerkbeheerders zijn erg populair binnen dit vakgebied, ze zorgen dat alle netwerken optimaal werken en dat wanneer er storingen zijn deze worden opgelost. 

Over welke vaardigheden moet je beschikken?

Als je binnen de ICT wilt gaan werken, dan moet je natuurlijk wel over een aantal vaardigheden beschikken. Zo moet je goed kunnen zijn met de programmeertalen en ontwikeltools. Ook moet je data kunnen analyseren en moet je enige kennis hebben van cybersecurity, ook al is dit niet je hoofddoel. Ook moet je wat vaardigheden hebben liggen in het optimaliseren van computernetwerken.

Hoe lig je beter op de markt?

Er is veel vraag naar ICT personeel, maar er is ook veel aanbod. Om jezelf te kunnen onderscheiden, is het belangrijk dat je over een aantal dingen bezit. Zo is het ten eerste goed om certificeringen te hebben die je kan aantonen waarmee jij laat zien dat je kennis beheerst. Maar ook een netwerk hebben binnen de ICT community kan helpen bij het zoeken van een baan, ook omdat zij je aan een baan kunnen helpen natuurlijk. Verder heb je een enorme voorsprong als je al iets van ervaring hebt opgedaan in de praktijk, dit kan zijn voor een stage vanuit school, maar je kunt ook ervaring op doen door vrijwilligerswerk te gaan doen binnen de ICT, dan wordt je betaald in ervaring.